Vertikalprovning
Mortlach – Strathisla, 2005-05-21
Bakgrund till provningen.
Vi hade
i styrelsen diskuterat både att prova någon riktigt gammal whisky och att köpa
whisky på auktion. Hade bl.a. provat någon/några miniatyrer vilket gav mersmak.
Till whiskyauktionen hos McTear´s i Glasgow 3 december 2003, så bestämde vi oss
för att göra ett försök. Lade bud på totalt fyra flaskor.
På
inropspriset tillkommer sedan ett påslag med 17,6% som dels skall täcka
provision till McTear´s och dels moms på provisionen. Tog sedan hjälp av
Richard Joynson på Loch Fyne Whiskies i Inverary att betala och hämta
flaskorna.
I maj
2004 skickades inbjudan ut om anmälan till provningen. Inbjudan innehöll 2
alternativ med deltagarantal; 35 alt. 45 deltagare. Och omgående anmälde sig 45
intressenter. Vi började nu leta whiskyn och med målsättningarna:
-
Endast
buteljeringar från Gordon & MacPhail.
-
Hitta
whisky från 1940-, 1950- och 1960-talet från de 2 destillerierna.
Gick bra
med allt utom Mortlach från 1960-talet. Vi köpte flaskorna hos Loch Fyne
Whiskies. I samband med Islayresa i september 2004 togs flaskorna med till
Sverige, d.v.s. gratis frakt (nästan).
Vi
letade länge efter Mortlach från 1960-talet utan att hitta någon lämplig. De
enda som fanns på marknaden var samlarobjekt som var buteljerade i slutet av
1980-talet. I december 2004 besökte Bernt sin son i Stockholm. Han bjöd då på
Dallas Dhu 1971; hans födelseår. Polletten föll på plats. Bernt hade för flera
år sedan köpt en flaska Mortlach från 1969 till sin dotter! Äntligen var
samlingen komplett!
Allt om Whisky
Freddi Byrenius från tidningen allt om whisky var på plats för att skriva
ett reportage om våran förening och om vår provning. Han sa att detta var den
mest unika whisky provning han någonsin hade varit med om. Vi väntar med
spänning på artikeln som kommer med i höstnummret.
Freddi Byrenius
Det var 450 glas som skulle hällas
upp.
Allt klart.
Nu vill
vi börja smaka.
Whiskyauktion, en kort introduktion
I början
av december 2004 besökte vi en whiskyauktion hos auktionshuset McTear´s i
Glasgow. McTear´s, ett 160 år gammalt auktionshus, har alla typer av auktioner,
företrädesvis konst och antikviteter. Det ligger lite udda placerat i ett
industriområde. Vid auktionen ges möjlighet att i lugn och ro titta på de
utbjudna objekten vid en särskild visning, som sker dagen före auktionen. Visningen,
som sker i auktionslokalen, innebär att man placerat ut de aktuella utropen, ca
Är ett
av de äldsta destillerierna i Speyside och grundades 1823. Ligger i
whiskystaden Dufftown och är det klart äldsta där; näst äldst är Glenfiddich
från 1887. Dufftown beskrivs som staden med ”7 stills built on 7 hills” (jfr.
Rom). Destilleriet är beläget på den plats där ett slag utkämpades år 1010
mellan den skotske kungen Malcolm II och danska vikingar och där vikingarna
fick stryk.
Av
Mortlachs produktion går 96-97% till blended whisky, framför allt till olika
Johnnie Walker. Mortlach åtnjuter ett mycket gott anseende inom blended
industrin. Diageo, ägare till bl.a. Mortlach, delar in sina destillerier i 14
olika doftgrupper. Mortlach betraktas som ”köttig” (meaty). Enligt Michael
Jackson hittar man alla de goda egenskaperna för en Speysidewhisky i Mortlach;
blommighet, torvighet, rökighet, maltighet och fruktighet.
Mortlach
har är mycket speciella när det gäller sina pot still; 3 wash still och 3
spirit still och hur man kör dessa. Wash still,
Banden
mellan Mortlach och Gordon & MacPhail är gamla och härstammar från början
av 1900-talet. Är orsaken till att man kan hitta så gammal Mortlach från Gordon
& MacPhail. Mortlach som provades:
Strathisla
Strathisla
Distillery grundades redan 1786 (illegalt) av Alexander Milne och George
Taylor. Det är ett av de äldsta destillerierna i Skottland och med säkerhet det
äldsta destilleriet i Speyside. Man hävdar att dominikanska munkar redan på
1200-talet bryggde sin öl på området. Det byggdes i dalgången, Strath, vid
floden Isla. Från början kallade man det Milltown Distillery pga av det
närliggande slottet Milton Castle.
Namnet på den
whisky man producerade var dock Strathisla - Glenlivet. George Taylors
framgångsrika whiskytillverkning (som uppgick till drygt
1850 byttes
namnet till Strathisla Distillery men redan 1870 bytte man till Milton-Keith
Distillery. År 1876 brann omfattande delar av destilleriet ner och man byggde
om det till klassiska och pittoreska utseende det har idag. De två pagoderna
som man stoltserar med idag var troligen bland de första i Skottland. De var en
ersättning för de på den tiden traditionella, vindkontrollerade ventilatorerna.
Troligen var
Milton-Keith Distillery det andra skotska destilleri som erhöll Charles Doigs
legendariska pagodtak. Faktum är att man K-märkt Strathisla Distillery tack
vare dess vackra utseende. Ett namnbyte senare i slutet på 1890-talet gav
destilleriet namnet Strathisla. De var även bland de första i Skottland under
slutet på 1800-talet att enträget lansera sin whisky som single malt utöver att
producera för blendedindustrin. Ytterligare ett namnbyte senare, 1890, fick
destilleriet namnet Milton Distillery.
1938 köpte
affärsmannen Jay Pomeroy destilleriet och misskötte det under andra
världskriget så att det försattes i konkurs. 1950 klev dess nuvarande ägare,
Chivas Brothers, in och köpte destilleriet. Efter omfattande restaurering
öppnade så destilleriet igen 1951 under det nuvarande namnet Strathisla
Distillery. 1965 utökade man antalet pannor från två till fyra. Chivas Brothers
har nu även sitt huvudkontor på området samt ett eget laboratorium och en
forskningsavdelning.
Strathislas
har elva washbacks som alla är
tillverkade av Douglasgran. Jäskaren rymmer vardera
Strathislas pannor kyls med vatten som tas ur River Isla. Mäskvattnet tas ur den en gång heliga källan Broomhill Spring (Fons
Bulliens -”Den bubblande källan”) som ligger mitt emot destilleriet.
Enligt en gammal tradition blandades vattnet från Broomhill Spring förr med
lite vatten från River Isla innan tillverkningen började. Från denna vattenblandningstradition
kommer namnet ”Strathisla Whisky”. Som en kuriositet kan nämnas att under
1970-talet gjorde The Chivas and Glenlivet Group en del experiment med att
tillverka en så kraftigt torvrökt maltwhisky att de skulle kunna ersätta
whiskyn från Islay. Vid Strathisla Distillery producerades därför – som ett led
i experimentet – en kraftigt rökt maltwhisky som kallades för Craigduff.
Experimentet föll dock inte väl ut och efter några år övergavs iden. Det kan
finnas flaskor av den kvar till mycket höga priser.
Strathisla
1937/47Y; destillerad 1937-10-29
Tasting notes – Mortlach / Strathisla
2005-05-21
F: Ljust gyllene
D: Maltig, fruktig med dragning åt apelsin
S: Maltig, något eldig med kryddton/träton och
maltig, något söt eftersmak
F: Bärnsten med grönstänk
D: Stor, sötma med dragning mot russin, lite
choklad och fat
S: Ganska fyllig, russin, choklad och trätoner.
Medellång eftersmak med trätoner och aning sötma.
F: Bärnsten med tydliga gröntoner
D: Stor, lite dammig (torr), eter?, russinsötma och
fat
S: Torr, eldig, trätoner. Lång eftersmak med
tydliga trätoner
F: Bärnsten med tydliga gröntoner
D: Stor, fikon, smörkola
S: Torr, mycket trä. Medellång mycket torr
eftersmak med mycket trä
F: Gyllene med grönskimmer
D: Stor, nötig, dilltoner och sötma
S: Mycket torr och träig, lite frukt. Lång
eftersmak med markant träton och lite sötma
F: Gyllene
D: Medelstor, råspritig och maltig
S: Torr, maltig, fruktig, choklad. Medellång
eftersmak med maltton
F: Mörk bärnsten med grönskimmer
D: Ganska stor, kola, fikon, malttoner
S: Torr, eldig, lite nötig, trätoner. Medellång
eldig torr eftersmak med trätoner och choklad
F: Bärnsten med grönstänk
D: Stor, nötig, russinsötma, choklad, madeira.
S: Torr, nötig, trätoner med choklad och antydan
till sötma. Medellång nötig eftersmak med sötmaton
F: Ljus bärnsten med grönstänk
D: Stor, torr, träig
S: Medellång måttligt träig eftersmak
Strathisla 1937/47Y;
destillerad 1937-10-29
F: Mörk bärnsten med lätta grönstänk
D: Stor, unken/sur, svavel?, gummi, färska
granskott
S: Träig, torr, kanel, kola, vaniljsötma. Medellång
träig eftersmak
Vid en omröstning
bland de provande valdes Mortlach 1954/1998 resp.
Strathisla 1954/2003 till bästa whisky i resp.
flight. När dessa whiskies slutligen ställdes mot varandra så valdes Mortlach
1954/1998 till kvällens bästa whisky med ca 70 % av rösterna.
Bernt Sjödin Rolf
Lindström